Konstnärer

13 maj, 2023 - 18 juni, 2023

Bananrepubliken 

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

132 konstnärer medverkar i årets vårsalong. 

Följande konstnärer: Feministsmeden, Ylvasvart, Schyssta.stygn, Mårten Lärka, Hanna Stansvik - hannoia, Littlems_fuckinsunshine, Drawnbynina, Peter Blank, Nattskiftet, Menanda_serier, Stina Barbrorsdotter, Claes.kamp2, Time to candel, Johanna Syren, Vildliv, Kj_collage, Edit Eddan Bergman, Tatueringsmaskinen. Johannes Lundin, Felicia Hörjel, Tina Häggström, Depressiva Döden, Nina Labbart, Kattmannen, Tomarum, Ann-Caroline Breig, Ehlin Lindberg, Björn Nilsson, Achillea.d, This is Englund, Stina Neander, Reyam Rettim, Delvis Presley, Dishyena.art, Gatuduvan, Nea Björk, Pernilla Snyggbabe89, Mia Makila, Elin Samskog, Alex tv-teatern, Konstmamman, Therese Lopez, Marloujasperart, Laura Volmer, Teresagatodesign, Cassandra Sjöholm, Oscar Aspman, Patriarkatetochjag, Mellancoolisk, Svartablad, Anders Elverstig, Jonatan Malm, Anna Lindkvist Adolfsson, Riktmärket, Anna KOben, Niklas Hallberg, Emma Häkki, Strugglesbyglen, Kape Heime, Ella Adolfsson, Nina Persson, Liv Sandberg, Skranklös Karin Nilsson och Linda Kaarinasdotter Kärki, Junkart Fun, Samot Nosslin, Ziggy Lindholm, Linda Lavett, Deniise Ferreira, Sara Nilsson, Dano Django, Kajsa Rönnholm, Jessica Ritar, Klaustrofobia_project, Daniel Franzén, Karin Neander, Nabilas Pennor, Skil, Joar Vestergren, Niklas Forss, Malin Wikström, Thure Melander, Tedfeldt_bildkonst, Levnadskonst Erika Moretti och Mika Moretti, Hellstrom_streetart, Chatarina Öst Wilkens, Millanstatto, Johan Lundahl, Sofia Elida, Andreasabstraktavärld, Kaos,  Sam Sohlberg, Ironartworks, Formochkulor, Markus Krantz, Fridaisotalo, Vasen_keramik, Alice Levin, Hannah Bärlin, Oldsparky, Sarpinen, Anna Skoglund, Kenny-O Dufenberg, Casper Johansson, Jessica Hallbäck, Martin Hellquist, Helena Mannerstam, Josefinesving, Lotta Sjöberg, Frokenobskyr, Birgitta Andersson, Joakim Brolin, Linda Skugge, Mona Lang, Soderomsoderslimpsvea, Anncharlotte_geissler, Mark Andersson Ioh, Niiki, Lena Wennilsjö, Annica Ewermo, Lars Lyrefelt, Ester Blad Duchens, teklau.se, Ro Zahir, Fialindafrancis, Maikel, Leon Keer, Anna-Clara Tidholm, Anna Nygren, Stinasuai och Kulturkossan/ Maria Norén. 

För mer info om varje konstnär kolla på kossans instagram 

Puss och kram 

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Farsta 

Jag flyttade till Farsta för 1 1⁄2 år sedan. Det första jag gjorde var att göra en Google sökning. Media rapporterade om skjutningar och kriminalitet, nästan till 100%

Jag började då fundera på förorten och det stigma som följer med att bosätta sig i en av Stockholms satelliter. Jag bestämde mig ganska snabbt att utforska Farsta och vi som bor här.

Det har gjorts många böcker om förorten, men jag vill visa upp en mer rak naken bild av Farsta. Där folk bor, jobbar och lever, Satelliterna i Stockholm skiljer ju sig inte mer från andra orter eller bygder i Sverige.

Under projektets gång så har jag också börjat intressera mig kring frågan om man kan vara lycklig i en förort som tex Farsta. Inom media har det länge även där påståtts att man inte kan vara lycklig i en förort som Farsta, det blir ytterligare ett stigma.

Jag som undersöker Farsta heter Björn Nilsson aka fodor13. Fotograf och kulturvetare.

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Frihetskämpar. Vi behöver dem och vi behöver vara dem. Det är grundidén med de figurer jag skapar av trä och färg och kallar frihetskämpar. Från de några cm höga, till de flera meter höga så skapar jag dem med förhoppningen om att sprida en pepp och ett jävlar anamma. En påminnelse om att vi alla måste bidra om vi ska kunna rädda den här världen från alla tusen faror som ligger framför oss. I skrivande stund har över 200 st skapats och de finns spridda över hela världen. Från skräpiga punkares replokaler till riksdagspolitikers hem. De fokuserar inte i sin kamp på specifika mål, det får åskådarna, mottagarna och omhändertagarna av dem göra. Istället uppmanar de till kamp. Till att stå upp, oavsett syftet eller målet. Huvudet högt, knytnäven högre! Alltid upp till kamp!

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Victor Ville Johannesson/Depressiva Döden gör ett återbesök hos Kulturkossan. Den här gången är det originalteckningar och tavlor som står i fokus. Ja, nästan allt som inte kunnat suddas ut. Vad ni kommer få se är bland annat material från några årsförbrukningar av anteckningsböcker. Alla flyktiga tankar som behövde tecknas ned i stunden. Någonstans i ett grumligt bräckt vattendrag. En blandning av text och bild, konst och kladd, högt och lågt samt ljus och mörker med en viss dragning åt det senare.

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken 

Öppet torsdagar till söndarar kl 11-16

Konstnär som främst arbetar med kollage som kombineras med måleri och teckning. 

Färgglatt, rinnande gegga, corpse paint, djur, uppochnedvända kors, gubbslem och en hel del huvuden är återkommande i mina bilder.

I lite över tio år har de dykt upp i mina bilder. Högarna av gubbhuvuden. 

Allt började med en flyttkartong full med finska veckotidningar från 50/60-talet.

I varje nummer fanns en sida med födelsedagsgratulationer. Bara män. Svartvita porträtt på tråkiga, buttra män. 

Trötttsamt tänkte jag. 

Många saxklipp och ett evigt limmande senare så har högarna ätits, lyfts, fångats, trampats på och bubblat ut ur kvinnofigurer och barn. 

Ett sätt att ta makten tillbaka. 

Det har blivit gubbsnack, gubbfis, bubbelgubb, gubbslem mm.

Det ska bli fantastiskt att låta gubbhögarna omslutas och ätas upp av Bananrepublikens KÄRLEK och skeva väggar.

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken 

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Jag heter Felicia och är keramiker. Lera är ett både magiskt och envist material, en fantastisk kombo i min mening. Främst jobbar jag med skulpturer och utöver det så kavlar och bygger jag skålar och fat. Jag experimentera mycket med glasyrer och olika sorters lera för att få fram organiska, levande former och färger. 

Ni hittar mig som @feliciaskeramik på både Instagram och FB.

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken 

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Hanna Stansvik (f. 1987 i Hallsberg) är en målare som i stort sett alltid använder sig själv som förlaga. I sin praktik undersöker hon intima vardagssituationer och vanlighet. Hennes målningar behandlar närhet och intimitet och ställer frågor om förkroppsligande, identitet och personlighet. Stansviks måleri utforskar en privat sfär som präglas av ett rörligt ’själv’ under ständig utveckling.

 

I sina stora akvarellmålningar använder Stansvik tomma men tydligt privata rum med få men viktiga föremål för att iscensätta privata rum och stunder då människor är (för) sig själva. Akvarellerna uttrycker frustration, lekfullhet, bus och närhet.

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken

Öppet torsdag till söndagar kl 11-16

Jag har alltid skapat sedan barnsben, det var min jakt på livet och genom skapandet kände jag mig levande. Jakten ledde mig från teckningar i pojkrummet till graffiti på gatorna i tonåren till street art idag.

13 maj, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken 

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Bo på ÖDEHUS med oss! (lägger snart hit en länk via AIRBNB.) 

I april målas Hotellet. 

Världens känsligaste man har en gång bott i husvagnen som nu ska målas av Jesper Lagergren : Tatueringsmaskinen. 

1 juli, 2023 - 20 juli, 2023

Bananrepubliken 

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Jessica Pleur – som skapar under namnet jessicaritar – deltar i sommarutställningen med sina WEIRD GANG-medlemmar. De kommer i form av små skulpturer, stora affischer, prints och mindre originalverk. Den som har någon av dem i sitt liv är aldrig ensam om att vara weird. 

Jessica bor i Hägersten med sin kille och katt och skapar i maximalistisk och färgstark stil med olika typer av budskap. Hon skriver också skönlitterärt och utgör ena halvan av bokpodden Litteräris. Hösten 2023 kommer en bok med hennes bilder att ges ut på förlag.

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken 

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Konstnär UFO hustler häxa savage lover.

Jag tittar på vår samtid och är inspirerad av krocken mellan olika världar, mörker, esoterism & rock’n’roll. Där i gränslandet undersöker jag identitet som en föränderlig och utvecklande enhet, som en dold process inom föreställningar om sociala normer. Jag använder mig av och inspireras av min uppväxt och olika subkulturer samt väver in feminism i allt som jag vill ta tillbaka och göra till vårt, igen.

Nutida projekt: mitt alterego @nattskiftet på Instagram. Där har jag under de senaste åren, främst genom teckning och måleri vävt in identitet, sociala normer och utforskat krocken i samhället, mellan människan och sociala medier som fenomen. Alla mina handlingar är avsedda som berättelser som möter tittarens egna idéer, för att bli en ny upplevelse - där i gränslandet så har jag tillsammans med mina följare på Instagram, i kraften av utanförskapet vävt in feminism och hittat den nutida “häxan” som en symbol för narrativet framåt.

Vem är hen?

13 maj, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken 

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Bo på ÖDEHUS med oss! (släpper snart länk till airbnb)

Husvagnen inreds av Maria Norén. 

Här har en gång världens känsligaste man bott. Vilken superkraft!

Det blir känsligt och skevt och skönt att bo. 

1 juli, 2023 - 20 juli, 2023

Bananrepubliken 

Peet torsdagar till söndagar kl 11-16

Tatuerare som klottrar konst.

Driver den populära studion Myndigheten på Södermalm.

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Jag heter Stina o jag är Barbros dotter, inte Anders son. Därför skapar jag som S.Barbrosdotter.

Den 12 september 2022 förändrades livet för all framtid. Dagen min älskade mamma dog i cancer, min vansinnigt saknade Barbro. En del av mig dog den dagen, men en stor del av mig är fortfarande bara Barbro. För Barbro ska jag måla tills pennan faller ur min hand. Jag ska måla hela världen lilla mamma.

Genom konsten bearbetar o tränar jag på att hantera den ogreppbara sorgen.

Det enda som vill ut är fåglar. 

Sorgefåglar, kärleksfåglar.

Det ska bli så fantastiskt fint att fylla Bananrepubliken med mina fåglar o låta sorgen flyga in o stanna upp en stund.

Sorgen behöver visas upp, ta plats och vårdas ömt.

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken 

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Väsen keramik-Sofia Tunlid 

Jag är en keramiker som gör föremål i lera som jag själv tycker om och blir glad av, tycker är viktiga eller spännande eller fula eller fina. Allt från skålar och koppar till ljusstakar och skulpturer. Inspirationen kommer ofta från djur, natur och sagor. 

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken 

Öppnet torsdagar till söndagar kl 11-16

För två år sedan kom min bok Bländverk där jag ändrade fokus från svartvita bilder till klassiska målningar från flera hundra år tillbaka i tiden. 

Arbetet med boken tog mig tillbaka till 2013 då jag startade med Villfarelser. På den tiden arbetade jag  främst utifrån bilden och inte i första hand texten, vilket jag gör idag. Delar av arbetet men Bländverk kommer jag nu ställa ut. Kanske är det en ny sida av mig som kommer fram eller är det samma gamla skit.