Konstnärer

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken 

1 juli kl 11 så öppnar vi upp hela gården till SOMMARSALONGEN. kl 11-17

Det blir livemusik, barnkultur och massor av konst och kul och skevt och parkeringskaos och glass och kaffe och kärlek. KABOOOOOMMMMM.

Soloutställningar av:

Hanna Stansvik 

Nattskiftet 

Björn Nilsson FARSTA

Niklas Hallberg

Emma Häkki GUBBSLEM

Stina Barbrorsdotter BARBRO

Sofia Tunlid

Villfarelser BLÄNDVERK

Depressiva Döden

Lotta Blad SVARTABLAD

Claes Kamp FRIHETSKÄMPAR

Maria Norén  DELSBODRÄKT

 

Hålltider: 

Salongen öppnar kl 11

Drop in tatuera dig Niklas Hallberg ca kl 11-17

Barnkultur kl 13-15 anmälan krävs se affischen

Livemusik med Lars Bygden och MIka Häkki

Mer info se event och här nedan 

 

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Farsta 

Jag flyttade till Farsta för 1 1⁄2 år sedan. Det första jag gjorde var att göra en Google sökning. Media rapporterade om skjutningar och kriminalitet, nästan till 100%

Jag började då fundera på förorten och det stigma som följer med att bosätta sig i en av Stockholms satelliter. Jag bestämde mig ganska snabbt att utforska Farsta och vi som bor här.

Det har gjorts många böcker om förorten, men jag vill visa upp en mer rak naken bild av Farsta. Där folk bor, jobbar och lever, Satelliterna i Stockholm skiljer ju sig inte mer från andra orter eller bygder i Sverige.

Under projektets gång så har jag också börjat intressera mig kring frågan om man kan vara lycklig i en förort som tex Farsta. Inom media har det länge även där påståtts att man inte kan vara lycklig i en förort som Farsta, det blir ytterligare ett stigma.

Jag som undersöker Farsta heter Björn Nilsson aka fodor13. Fotograf och kulturvetare.

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Frihetskämpar. Vi behöver dem och vi behöver vara dem. Det är grundidén med de figurer jag skapar av trä och färg och kallar frihetskämpar. Från de några cm höga, till de flera meter höga så skapar jag dem med förhoppningen om att sprida en pepp och ett jävlar anamma. En påminnelse om att vi alla måste bidra om vi ska kunna rädda den här världen från alla tusen faror som ligger framför oss. I skrivande stund har över 200 st skapats och de finns spridda över hela världen. Från skräpiga punkares replokaler till riksdagspolitikers hem. De fokuserar inte i sin kamp på specifika mål, det får åskådarna, mottagarna och omhändertagarna av dem göra. Istället uppmanar de till kamp. Till att stå upp, oavsett syftet eller målet. Huvudet högt, knytnäven högre! Alltid upp till kamp!

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Victor Ville Johannesson/Depressiva Döden gör ett återbesök hos Kulturkossan. Den här gången är det originalteckningar och tavlor som står i fokus. Ja, nästan allt som inte kunnat suddas ut. Vad ni kommer få se är bland annat material från några årsförbrukningar av anteckningsböcker. Alla flyktiga tankar som behövde tecknas ned i stunden. Någonstans i ett grumligt bräckt vattendrag. En blandning av text och bild, konst och kladd, högt och lågt samt ljus och mörker med en viss dragning åt det senare.

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken 

Öppet torsdagar till söndarar kl 11-16

Konstnär som främst arbetar med kollage som kombineras med måleri och teckning. 

Färgglatt, rinnande gegga, corpse paint, djur, uppochnedvända kors, gubbslem och en hel del huvuden är återkommande i mina bilder.

I lite över tio år har de dykt upp i mina bilder. Högarna av gubbhuvuden. 

Allt började med en flyttkartong full med finska veckotidningar från 50/60-talet.

I varje nummer fanns en sida med födelsedagsgratulationer. Bara män. Svartvita porträtt på tråkiga, buttra män. 

Trötttsamt tänkte jag. 

Många saxklipp och ett evigt limmande senare så har högarna ätits, lyfts, fångats, trampats på och bubblat ut ur kvinnofigurer och barn. 

Ett sätt att ta makten tillbaka. 

Det har blivit gubbsnack, gubbfis, bubbelgubb, gubbslem mm.

Det ska bli fantastiskt att låta gubbhögarna omslutas och ätas upp av Bananrepublikens KÄRLEK och skeva väggar.

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken 

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Jag heter Felicia och är keramiker. Lera är ett både magiskt och envist material, en fantastisk kombo i min mening. Främst jobbar jag med skulpturer och utöver det så kavlar och bygger jag skålar och fat. Jag experimentera mycket med glasyrer och olika sorters lera för att få fram organiska, levande former och färger. 

Ni hittar mig som @feliciaskeramik på både Instagram och FB.

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken 

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Hanna Stansvik (f. 1987 i Hallsberg) är en målare som i stort sett alltid använder sig själv som förlaga. I sin praktik undersöker hon intima vardagssituationer och vanlighet. Hennes målningar behandlar närhet och intimitet och ställer frågor om förkroppsligande, identitet och personlighet. Stansviks måleri utforskar en privat sfär som präglas av ett rörligt ’själv’ under ständig utveckling.

 

I sina stora akvarellmålningar använder Stansvik tomma men tydligt privata rum med få men viktiga föremål för att iscensätta privata rum och stunder då människor är (för) sig själva. Akvarellerna uttrycker frustration, lekfullhet, bus och närhet.

1 juli, 2023 - 20 juli, 2023

Bananrepubliken 

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Jessica Pleur – som skapar under namnet jessicaritar – deltar i sommarutställningen med sina WEIRD GANG-medlemmar. De kommer i form av små skulpturer, stora affischer, prints och mindre originalverk. Den som har någon av dem i sitt liv är aldrig ensam om att vara weird. 

Jessica bor i Hägersten med sin kille och katt och skapar i maximalistisk och färgstark stil med olika typer av budskap. Hon skriver också skönlitterärt och utgör ena halvan av bokpodden Litteräris. Hösten 2023 kommer en bok med hennes bilder att ges ut på förlag.

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken 

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Konstnär UFO hustler häxa savage lover.

Jag tittar på vår samtid och är inspirerad av krocken mellan olika världar, mörker, esoterism & rock’n’roll. Där i gränslandet undersöker jag identitet som en föränderlig och utvecklande enhet, som en dold process inom föreställningar om sociala normer. Jag använder mig av och inspireras av min uppväxt och olika subkulturer samt väver in feminism i allt som jag vill ta tillbaka och göra till vårt, igen.

Nutida projekt: mitt alterego @nattskiftet på Instagram. Där har jag under de senaste åren, främst genom teckning och måleri vävt in identitet, sociala normer och utforskat krocken i samhället, mellan människan och sociala medier som fenomen. Alla mina handlingar är avsedda som berättelser som möter tittarens egna idéer, för att bli en ny upplevelse - där i gränslandet så har jag tillsammans med mina följare på Instagram, i kraften av utanförskapet vävt in feminism och hittat den nutida “häxan” som en symbol för narrativet framåt.

Vem är hen?

1 juli, 2023 - 20 juli, 2023

Bananrepubliken 

Peet torsdagar till söndagar kl 11-16

Tatuerare som klottrar konst.

Driver den populära studion Myndigheten på Södermalm.

1 juli, 2023

Bananrepubliken

Delsbodräkten så besvärlig att ärva. Vad ska jag göra med den? 

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Jag heter Stina o jag är Barbros dotter, inte Anders son. Därför skapar jag som S.Barbrosdotter.

Den 12 september 2022 förändrades livet för all framtid. Dagen min älskade mamma dog i cancer, min vansinnigt saknade Barbro. En del av mig dog den dagen, men en stor del av mig är fortfarande bara Barbro. För Barbro ska jag måla tills pennan faller ur min hand. Jag ska måla hela världen lilla mamma.

Genom konsten bearbetar o tränar jag på att hantera den ogreppbara sorgen.

Det enda som vill ut är fåglar. 

Sorgefåglar, kärleksfåglar.

Det ska bli så fantastiskt fint att fylla Bananrepubliken med mina fåglar o låta sorgen flyga in o stanna upp en stund.

Sorgen behöver visas upp, ta plats och vårdas ömt.

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken 

Svartablad


Lotta Blad heter konstnären bakom namnet Svartablad. Hon skapar främst konst i linoleum men även en del textila konstverk i form av broderi. Hennes konst skapas nästan alltid med en grund i den lilla människans kamp. Det är en blandning av humor och allvar i verken och inspirationen kommer ofta ifrån poesi, citat, tjuvlyssnande och musiktexter. Det finns en kärvhet och samtidigt en mjukhet i linoleum som Lotta förundras över och det läggs stor vikt vid att bevara den särskilda karaktär som linoleumtryck ger. Varje exemplar trycks enskilt och för hand i klädkammaren i Uppsala.

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken 

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Väsen keramik-Sofia Tunlid 

Jag är en keramiker som gör föremål i lera som jag själv tycker om och blir glad av, tycker är viktiga eller spännande eller fula eller fina. Allt från skålar och koppar till ljusstakar och skulpturer. Inspirationen kommer ofta från djur, natur och sagor. 

1 juli, 2023 - 20 augusti, 2023

Bananrepubliken 

Öppnet torsdagar till söndagar kl 11-16

För två år sedan kom min bok Bländverk där jag ändrade fokus från svartvita bilder till klassiska målningar från flera hundra år tillbaka i tiden. 

Arbetet med boken tog mig tillbaka till 2013 då jag startade med Villfarelser. På den tiden arbetade jag  främst utifrån bilden och inte i första hand texten, vilket jag gör idag. Delar av arbetet men Bländverk kommer jag nu ställa ut. Kanske är det en ny sida av mig som kommer fram eller är det samma gamla skit.