Konstnärer

6 juli, 2024 - 25 augusti, 2024

BANANREPUBLIKEN SOMMARSALONG 24

I logar och lador och utomhus och i stora huset presenteras sommarsalongens soloutställningar, i skön kontrast och samverkan med den magiska platsen känns livet både lite svårare och lite lättare. 

Jag vill skapa rum för kullebyttor i huvudet och för kreativitet och samtal och kärlek. 

Varmt välkommna! 

För konstnärer se nedan.

 

6 juli, 2024 - 25 augusti, 2024

Bananrepubliken. Sommarsalong 24

Allt kan bli krona! 

Det är så jag, Achillea Dahl, lever mitt liv. Jag hittar plast på vägen, rabarber i rabatten, melon i kylskåpet, trasig keramik, granar, puzzel, spikar, servetter och gör om det till krona. Ingenting slängs längre! Sedan fotograferar jag mig själv, eller andra, i kronan och skriver en dikt till. Alla kronor får en egen historia och bakgrund. Där andra ser skräp, ser jag en skatt!

6 juli, 2024 - 25 augusti, 2024

Bananrepubliken. Sommarsalong 24

Punkhjärta+träslöjd+gatukonst+revolution=Claes Kamp. Nu jävlar kör vi!

6 juli, 2024 - 25 augusti, 2024

Bananrepubliken. Sommarsalong 24

"När jag var liten samlade jag på kapsyler, vid varje jul, midsommar, påsk, släktträff och tillställning fanns ritualen där. När tjattret och skratten växlades till ljud av min mamma som diskade, det dova ljudet från tvn och lukten från släkta stearinljus, hämtade jag min låda och plockade upp kapsylerna som låg strödda över middagsbordet; som små mynt av minnen. Jag var en samlare, och mina vanor byttes med tiden ut till fotodagböcker, anteckningshäften och skissblock. Mina samlingar har varit en basis för mitt konstnärskap, att väva in mina minnen i ett medium, att inte släppa det som nu kanske är betydelselöst i hopplösa försök att komma ihåg det som faktiskt gör oss till de vi är. För mig är det extraordinära meningslöst.

Småstads Komplexet är en stor del av min bakgrund, under min uppväxt kände jag 

mig alltid kvävd av den lilla hälsingska staden Söderhamn. Jag lärde mig, som många, att hata min omgivning. Efter min flytt från Hälsingland har jag försökt applicera mitt konstnärskap på dessa känslor, i ett försök att hitta hem igen. I denna process har jag grävt mig igenom kulturarvet i landskapet, och försökt blanda min uppväxt tillsammans med äldre traditioner. Genom adaptioner av lokal broderi metoder och allmoge mönster tillsammans med vardagsskildringar försöker jag visa att kulturarvet genomsyrar oss mer än vad vi tror. Det kan vara väldigt vackert men det kan också få en att känna sig kvävd. Precis som kapsylerna jag samlade, som nu ligger glömda i någon hylla, bär vi med oss ett kulturarv omedvetet. Men vi skapar också omedvetet ett utvecklat kulturliv. 

Daniel Falakeh, född år 2000."

6 juli, 2024 - 25 augusti, 2024

Bananrepubliken. Sommarsalong 24 

Denise Ferreira är keramiker och driver ett litet företag, Hearts ´n´ Tiles. Hon inspireras av anatomi och skapar vaser i form av hjärtan och lungor. Hon arbetar också i porslin och skapar små figurer och varelser, oftast med djur egenskaper. Då utforska hon gärna teman som känslor och stämningar; gränsen mellan den inre världen och den yttre - när de möts, tar plats hos varandra . Musik, film och skönlitteratur är också gränslösa inspirationskällor.

6 juli, 2024 - 25 augusti, 2024

Bananrepubliken. Sommarsalong 24

Johanna Bolin heter konstnären bakom Dishyena Art som arbetar med screen– och linoleumtryck på olika material. Uppror och gemensam kamp genomsyrar det konstnärliga arbetet där trycken kan visas som enskilda verk eller i installationer. I trycken syns kontrasterna i det råa tillsammans med en hyllning till skogen, systrarna och häxig symbolism.

Johanna är uppvuxen i Gävle och bor nu på landsbygden i Skåne. Tillsammans med andra kreativa driver hon Sågen i Svensköp, en solidarisk verksamhet och en plats för fri kultur, där hon har sin ateljé och tryckverkstad. 

Utställningen visar en samling av Johannas arbete som producerats de senaste åren, samt nya verk specifikt utformade för Kulturkossans lokaler. Ett exempel på detta är installationen Ett andra altare (2024).

6 juli, 2024 - 25 augusti, 2024

Bananrepubliken Sommarsalongen

Jag filmar nyheter runt om i världen.

Eftersom tevereportage försvinner likt vattenånga försöker jag ta stillbildsfoton mellan tagningarna i ett försök att frysa tiden. 

6 juli, 2024 - 25 augusti, 2024

Bananrepubliken. Sommarsalong 24

FEM I TOLV
Installationen Fem i Tolv är det första gemensamma konstverket skapat av
duon Ann-Caroline Breig och Reyam Rettim. AC Breigs färgstarka uttrycksfulla
och gripande kompositioner paras ihop med Reyam Rettims spontana råa och
skulpturala uttryck.
Surrealismen fyller 100 år i år. 1924 publicerade André Brenton rörelsens
Manifesto. Stilens budord löd; ’Transformera världen, ändra liv’. Den uppfanns i
kölvattnet av första världskriget och pandemin ’Spanska sjukan’
.
Det har sagts att en vaken betraktare ofta ser, genom sitt filter av förnuft, ett
surrealistiskt konstverk som en vrickad, ologisk och absurd framställning av
verkligheten

Duons installation är en kommentar av dagens värld. Den tar sig förbi logiken
liksom surrealisterna gjorde på 20-talet. Med den nya världsordningen, ny
pandemi, nya politiska svängningar och klimatkatastrofer så skapar den en
värld av kaos med gestalter som står mitt i det turbulenta landskapet. För att
locka fram det moderna undermedvetna fogas delar samman som formar nya
drömlika skapelser.
Fem i Tolv visar en värld som har bråttom att hitta lösningar på brinnande
problematik. Snart rinner tiden ut innan katastrofen är ett faktum.

6 juli, 2024 - 25 augusti, 2024

Bananrepubliken. Sommarsalong 24

Samtidskönst, 
saker som händer. 
Oljemåleri växtfärgade textila collage osv. 
av Ida Björs konstnär och illustratör verksam i Farsta och Järvsö

6 juli, 2024 - 25 juli, 2024

Bananrepubliken. Sommarsalong 24

Jessica Pleur medverkar i sommarsalongen med ett urval av sin keramik, som oftast består av skeva skulpturer. I butiken kan man även köpa Jessicas prints, bok m.m.

 

Jessica (@jessicaritar på instagram) är en Stockholmsbaserad konstnär som gör många olika grejer men alltid med ett naivt och skevt uttryck. Det kan vara i form av skönlitterär text, AI-konst, handritade teckningar, keramik m.m. Hösten 2023 kom boken DET ÄR FÖR MYCKET OCH ÄNDÅ VILL DU HA MER med ett urval av hennes verk. 

6 juli, 2024 - 25 augusti, 2024

Bananrepubliken. Sommarsalong 24

"Jag improviserar och handarbetar för att vara motvalls det homogeniserande konsumtionssamhället och en skenande utveckling med AI och genteknik som baseras på och förstärker normer rätt och fel, fult och fint. Och att mota bort rädslan om jag inte skulle omfattas av dessa normer och den information som den nya tekniken bygger sin kunskap på. 'Unlearn' det jag lärt mig i konstskolan vad gäller skicklighet, vanor och konnotationer 'to relearn' med mindre kontroll och påverkan av förväntningar och normer, och istället överraska mig själv med

oförutsägbarhet för att avbilda världen som den är, komplex och varierad men också vacker och inkluderande i sin mångfald. Jag bygger lera, slaktar, återuppbygger, splatterglaserar, vänd er upp och ner och byter plats så att saker får en ny betydelse. Det mesta är abstrakt men här och var kan du skönja

någon detalj som kan vara föreställande, ett landskap, en stig, ett fönster, ett utblås som sprutar eld eller en fiende från ett dataspel som du ska hoppa på för att den ska dö.", LE

BIOGRAFI

Linus Ersson är en samtida konstnär och konsthantverkare, född 1970 och baserad i Stockholm. Han har en MFA (Master of Fine Art) från Konstfack, Keramik och glas 1998. Han har gått flera uppföljande kurser, bland

annat Research Lab på Konstfack (60p) och Konst och Arkitektur på Kungliga

Konsthögskolan (10p). Han har haft fem separatutställningar i Stockholm och Oslo och har fått konstnärsnämndens arbetsstipendium två gånger. 2012 blev han inbjuden att delta i Nature addicts fund academy i Kassel i samarbete med

dOCUMENTA(13) och 2014 var han en av elva utvalda konsthantverkare i utställningen Attention: Craft på Liljevalchs konsthall. Som medlem i design- och konsthantverksgruppen We Work In A Fragile Material har han ställt ut i NewYork, London, Oslo, Stockholm och Göteborg.

6 juli, 2024 - 25 augusti, 2024

Bananrepubliken. Sommarsalong 24

Liv Sandberg

Keramiker och skulptör.

Ort: Järna.

Färg och form är min drivkraft.

Jag arbetar uteslutande i stengods.

Skulptur är min uttrycksform. 

Skulpturerna bränner jag med alternativa bränntekniker så som raku, saggar fire, pit fired mfl.

Inspiration tar jag från livet i stort och naturen. 

@livsandberg.se

6 juli, 2024 - 25 augusti, 2024

Bananrepubliken. Sommarsalong 24

Malin Östberg heter jag, född (1979) och uppvuxen i Luleå men bosatt och verksam i Borlänge sedan 2003.

Just nu läser jag min master i Fri Konst på Umeå konsthögskola.

I mitt konstnärskap jobbar jag i rummet, mestadels med måleri och skulptur i olika material där verk samspelar med varandra i små iscensättningar. Kroppen har alltid haft en central del i mitt konstnärsskap. Det kroppsliga och dess närvaro är något jag allt oftare tar in som verktyg i min konst.

Jag påverkas av  och plockar narrativ från vår samtid, ur politiken, från aktualiteter, men också från min egen minnesbank. På så sätt angriper jag vardag och verklighet som tar en vändning från realism till surrealism och ibland absurditet, där frågor kring kropp och integritet, solidaritet och möjligheter till valfrihet vänds ut och in.

6 juli, 2024 - 25 augusti, 2024

Bananrepubliken. Sommarsalong 24 

Ska bygga en sjö.

Ska bygga en gärdsgård.

Ska vara besvärlig och tvärsför.

Ska titta bort och aldrig le igen.

Ska släppa mig fri.

Ska gjuta in krig i betong. 

Ska bära moln i mina fickor. 
 

 

6 juli, 2024 - 25 augusti, 2024

Bananrepubliken. Sommarsalong 24

Beauty is the Beast

Utställningen behandlar motsättningen mellan jakten på det ouppnåeliga skönhetsidealet och den smutsiga baksidan av industrin som upprätthåller och driver på det. Kasserade skönhetsprodukter har använts till att skapa skulpturer som i olika former speglar det monstruösa och fula som är effekterna av företagens vinstintresse på miljön och vår hälsa.

Namnet på utställningen anspelar på den klassiska sagan där “Beauty”, skönheten, representerar skönhetsidealet, marknaden och industrin som tillverkar och tillhandahåller varorna som upprätthåller det. ”The Beast”, odjuret, står för den negativa påverkan som tillverkning, frakt och avfall av skönhetsprodukter har på klimat, djurliv och människroppen i form av mikroplaster, utsläpp av avgaser och skadliga ämnen.

6 juli, 2024 - 24 augusti, 2024

Bananrepubliken. Sommarsalong 24

I sitt senaste projekt The Legacy utforskar Delsbobördige Peter Blank bland annat arv, gener och tillhörighet.

6 juli, 2024 - 25 augusti, 2024

Bananrepubliken. Sommarsalong 24 

ROB - Robin Holm. Multidiciplinär/konceptuell konstnär. Genom en praktik som ständigt och sökande rör sig mellan olika medium och situationer för att experimentera fram nya versioner av sig själv, undersöker Robin kroppen i världen och världen i kroppen. 

 

//KROPP//BEGÄR//MONSTER//FRAMTID//KONTEXT//DIMENSIONER//SPEKULATIVA VERKLIGHETER//TID//RUM//HIPHOP//KONSTRUKTION//EXISTENS//DRÖM//

6 juli, 2024 - 25 augusti, 2024

Bananrepubliken. Sommarsalong 24 

Jag heter Stina och jag är inte Anders son, jag är Barbros dotter.

Därför målar och skapar jag som S.Barbrosdotter. Jag har ett konstant flöde av intryck/känslor/reaktioner på livet och vår vidriga omvärld som måste bearbetas o få komma ut i form av färger/djur/mönster etcetc. Måleriet är min bästa terapi och pennorna blir min röst när orden vacklar.