Event

11 maj, 2024 - 23 juni, 2024

Bananrepubliken 

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

KULTURKOSSAN ger 100 konstnärer och VÅRSALONG 2024!

Ingen är bättre än konstnären på att översätta verkligheten och det som händer i världen till en plattform för reflektion och skrik och närhet. VI MÅSTE FORTSÄTTA ATT FOTSÄTTA. Hoppet får aldrig dö. 

En utställning som ger inspiration och nya vägar. 

Varje konstnär bidrar med ett nytillverkat verk utifrån att tolka tematiken HOPE

Öppning 11 maj kl 11!

Alla är välkomna! Det är fest och Dj och kul. 

Vårsalongen presenteras på Bananrepubliken mellan 11 maj till 23 juni.

Öppet kl 11-16 torsdag till söndag.

Utställningen är ute, inne, i bagarstugor, hebren och logar. 

NU KAN NI BÖRJA LÄNGTA. 

För medverkande konstnärer se kulturkossans instagram eller facebook. 

 

11 maj, 2024

Bananrepubliken

kl 15 den 11 maj

HUSK Hälsingland spelar på öppningen av vårsalongen ca kl 15.

HUSK har sina rötter inom olika genrer och hämtar mycket av sin repertoar från folkmusiken och jazzen. 
Till detta kommer också egna låtar från flera av bandmedlemmarna.
Groove, kommunikation, improvisation, hälsingelåtar och skojiga arrangemang går som en röd tråd genom det hela och bildar en brokig men ändå sammanhållen väv.

Från Jylland i Danmark men numera hälsing, Henrik Christensen på kontrabas och elbas. Henrik har ett långt förflutet som basist i många olika band från rock till jazz i Danmark och Sverige.

Född och uppvuxen i Järvsö, Ulf Nilsson på elfiol och mandolin. Ulf är fiolspelman sedan barnsben med starka rötter i traditionen och även utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Från Österbotten i Finland men numera hälsing, Stefan Valsberg på trummor. Stefan är en mångsidig slagverkare verksam inom de flesta genrer och utbildad vid Sibeliusakademin i Helsingfors.

Från Stockholm och invandrad hälsing, Kari Sjöstrand på saxar och sång. Kari har ett omfattande turnéliv bakom sig i Sverige, Europa och USA. Hon har också hunnit med att ge ut sex stycken fullängdsalbum med till största delen egenkomponerad musik. 

11 maj, 2024 - 28 juli, 2024

Bananrepubliken

För mer info se fliken barnkultur. 

Boka via sms till 0768064988.

6 juni, 2024

Bananrepubliken

Kl 13. FRI ENTRÉ

Stuff in the Park

Norrdans

Möt samtida dans i en park nära dig. Norrdans samarbetar med några av Nordens mest spännande koreografer i ett format där publiken kommer nära både gräs och rörelse.

Du kommer till en park. Det är grönt och inbjudande. Sommaren är här och parken känns som målad i neon. Du möts av ett gäng dansare som lotsar runt dig till olika hörn av parken. Där får du uppleva fyra helt unika dansverk, av Nordens just nu mest intressanta koreografer. Bland knoppande blommor, frisk luft och sommarvibbar uppstår dans och koreografi i världsklass.

Fyra nordiska koreografer i ett avskalat men blommande format.

Norska Ingrid Berger Myhre har gjort sig känd som en konsekvent och lekfull koreograf. I mellanrummet mellan språkets konstruktioner och koreografins organisationssystem placerar hon sina verk. Det blir dansant logik som slingrar sig genom landskapet.

Svenska Philip Berlin skapar extrema och artikulerade danser som genom ihärdiga upprepningar suger in åskådaren i intensiva ögonblick av fullkomlig koncentration.

Danska Sigrid Stigsdatter skapar emotionella verk där dansarna rör sig mellan dröm och ‹verklighet. Hennes verk känns nästan som att titta in i något ytterst privat och intimt.

Finska Janina Rajakangas har arbetat mycket med amatörer i sitt konstnärskap. Politiskt, humoristisk och normkreativt.

"Scenografi och kostymdesign för alla fyra verken är skapat av Moa Möller som tidigare haft uppdrag bland annat på Dramaten, Operan, Zebradans, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Örebro länsteater och Uppsala stadsteater med flera samt Liljevalchs konsthall och Nordiska museet. Stuff in the park är Moas första uppdrag för Norrdans. 

15 juni, 2024 - 15 juli, 2024

Bananrepubliken

Kl 15

I det eteriska riket där mystik möter melodi, finns Nattapan, den gåtfulla kraften bakom en blandning av släpig dröm-pop och alternativa elektroniska ljudlandskap.
Nattapan väver samman berättelser om längtan och introspektion genom hemsökande melodier och atmosfäriska ljudlandskap.
Nattapans ljudpalett smälter samman sömlöst med nattens skuggor och skapar en drömbild där hjärtesorg och introspektion flätas samman.Genom lager av synth och eterisk sång bjuder artisten in publiken att omfamna melankolins skönhet.

Den 15 Juni gör Nattapan en spelning med sitt band på Bananrepubliken i Norrdala, Hälsingland

6 juli, 2024 - 25 augusti, 2024

Bananrepubliken

Öppet torsdagar till söndagar kl 11-16

Sommarsalongen 2024

I logar och lador och utomhus och i stora huset presenteras sommarsalongens soloutställningar, i skön kontrast och samverkan med den magiska platsen känns livet både lite svårare och lite lättare. 

Jag vill skapa rum för kullebyttor i huvudet och för kreativitet och samtal och kärlek. 

Varmt välkommna! 

För medverkande konstnärer: se fliken/ konstnärer.

Sommarsalongen har öppet mellan den 6 juli till den 25 augusti. Torsdagar till söndagar kl 11-16.

Varmt välkomna

6 juli, 2024

Bananrepubliken

6 juli kl 15

Min allra gulligaste musikervän kommer och spelar igen på öppningen den 6 juli cirka kl 15. 

Musikeravgift 150 bananer. 

Varmt välkomna!

Om LB [Lars Bygdén]

Lars Bygdén bildade 1996 The Thousand Dollar Playboys i Sundsvall. Bandet var det första bandet som introducerade altcountry på den svenska indiescenen och har haft stort inflytande i framväxten av americanamusik Sverige. Gruppen gav ut två hyllade album innan de upplöstes 2003. 

Lars har fortsatt som soloartist och har nu sex album bakom sig. Det första innehöll This Road som var en duett tillsammans med Ane Brun och blev en liten hit. Det senaste, One Last Time For Love, som behandlade hans frus tidiga bortgång i cancer, har fått stor uppmärksamhet och lysande recensioner både i Sverige och utomlands. 

 

6 juli, 2024 - 25 augusti, 2024

Bananrepubliken

Öppnar 6 juli kl 11. 

Sedan öppet torsdagar till söndagar kl 11-16 fram till och med den 25 augusti. 

Har du frågor. 

Ring mig. Har du tur svarar jag 0768064988

18 augusti, 2024

Bananrepubliken 

kl 13

Karuscha har spelat i drygt 5 år, först som trio under namnet Hudik
Klezmer Band. Efterhand har vi utökat till åtta medlemmar och även breddat repertoaren till mer än klezmer. Vi trivs bäst i mindre sammanhang som bygdegårdar där vi kan nå en närkontakt med publiken. För oss fångar klezmer både vemod och humor. Moll i upptempo, precis som livet.

Medlemmarna i Karuscha kommer från olika musiktraditioner och just i mötet mellan olika genrer uppstår nya spännande tongångar.
Charliene Kiffer Goude, är den enda av oss som kan spela klezmer i alla taktarter. Hon spelar även gärna folkmusik. Skicklig på dragspel och sång. Charliene har återvänt till Hudiksvall efter ett antal år i Göteborg.
Marika Andersson, från Vattlång, numera bosatt i Hudiksvall, har sina musikaliska rötter i norrhälsingsk mylla och har samma spelstil på blockflöjt som hon tidigare hade på fiol, men nu utan stråke.
Kristina Bladin, Hudiksvallsbo och multiinstrumentalist. Har provat på alla genrer från Agö Fyr, Hudiksvalls balalaikor, Gastuba, 8:e mars-orkestern m.fl.
I Karuscha spelar hon bl.a. sousafon, trumpet, fiol och domra.

Dalkullan Bodil Nylander har spelat fiol i bl.a. klassiska orkestrar, i några hembygdsgillen och i ett irländskt band. Sedan en tid bor hon i Bergsjö och spelar med Nordanstigs spelmanslag. Nu har Bodil kastat sig in i Karuschas virvlande värld!
Danne Bertils, bosatt i Hög, Hudiksvall, är en körsångare som transformerar alla förtecken till passande klanger för klarinett och saxofon i flygande fläng. När han är klar har kapellmästaren bestämt tonartsbyte. Tidigare medlem i LyxOrkestern tillsammans med Gunnar och Lars.
Gunnar Persson, Hudiksvall, är Karuschas slagverkare. Han har även verkat som trummis i bla Jättendals bluesband Krankmans under tidigt 70-tal. Numera trummis och sångare i countrykvartetten Ömsom.
Lars Berglund var sologitarrist i kultbandet Domses II Syster under 70-talet och senare medlem i Hudiksvalls balalaikor. Han spelar på allt som har strängar och sjunger ibland. Med rötter i Gnarp men numera hudiksvallsbo.
Inge Sylvén är en erfaren basist som under decennier provat på det mesta i musikväg. Med hjälp av sitt utvecklade gehör tolkar han det mesta på sitt eget genuina sätt. En Nianforsbo i själ och hjärta.