I galleriet

21 januari, 2020 - 31 december, 2020

Kulturkossan

Stenegård, Järvsö

I HJÄLPA MÄNNEN PODDEN hör vi män resonera runt det stora känsloföraktet.

 

Vi vill hjälpa männen för att vi älskar män. Strax kommer här länkar till våra inspelningar. 

 

En podd av FEBER.

Vi är Kerstin Skjaervold och Maria Norén. 

10 april, 2020 - 31 maj, 2020

Kulturkossan

Stenegård, Järvsö

 
En vårsalong som vill förändra, utveckla och rädda världen genom människan och konsten. 100 konstnärer presenterar varsitt verk i valfritt medium och storlek: måleri, skulptur, textil, fotografi, musik, text, performance eller mixed media mm. Utställningen är galet välbesökt. 
 
Vi håller öppet alla helger kl 11-15, till och med 31 maj. 
 
Missa inte vernissagen 10 april! Galet kul ju! Och du vill väl också vara med och förändra! 
Vi har öppet för visning för max 5 personer. Ring eller skicka sms till Maria 0768064988 eller Ulrika 0708363640
1 maj, 2020 - 31 maj, 2020

kulturkossan 

Stenegård Järvsö 

Missa inte! Vi sänder Live från kulturkossan varje söndag kl 11 i hela maj. Flera konstnärer medverkar från vårsalongen SPEAK varje söndag. 

 

Och vi påminner om att du kan boka en visning i galleriet när du vill! 

Skicka sms eller ring Maria 0768064988 eller Ulrika 0708363640 

6 juni, 2020 - 3 juli, 2020

Kulturkossan

Stenegård Järvsö 

Rättslös Vs. Rättssäker
av Johanna Hägerstrand Lindvall

 

Om detta må jag aldrig berätta, för straffet kan komma att överstiga det han rimligt skulle få för allt han gjorde mig. En självbiografisk utställning som också berättar en samhällets och nutidens historia.

 

2017 fick jag systrar. De fanns över hela världen och bland kvinnor jag ser upp till, jag var inte ensam och skulden var inte längre min. Me too ändrade allt. För första gången på så många år kunde jag vända mig om och se mig själv i ögonen. Det startade resan fram till den här utställningen om våld i nära relationer, om att få äga sin sanning och om samhällskontraktet som inte finns.

 

Om Johanna: Jag är konstnär och entreprenör, grundare och konstnärlig chef på Lysta - bad och bergsresort. Är också syster, vän, förälder, överlevare, liten, oändlig, skör och urstark och allt annat som stavas människa. Den här utställningen är en av mina berättelser.

instagram.com/johanna.hagerstrand.lindvall/

https://www.instagram.com/johanna.hagerstrand.lindvall/

6 juni, 2020 - 3 juli, 2020

Kulturkossan

Stenegård, Järvsö 

Jessica Hallbäck är en svensk skribent och gatukonstnär. Hon blev ett namn inom gatukonsten med serien Angry Animals under första halvan av 2010-talet och valde tidigt att inte göra sina verk under pseudonym eller att vara anonym trots att gatukonst kan vara olaglig.

Serien Angry Animals bestod av grafiska bilder på söta djur som karaktärer ur My Little Pony eller katter, ofta beväpnade och med samhällskritiska textrader som "ACAB", "No borders, no nations, just people".

Våren 2017 slutade hon sitt arbete som innehållsredigerare för att bli frilans som skribent och copywriter. Hon hade då börjat med adbusting på Stockholms tunnelbana, det vill säga att göra om tunnelbanans reklamskyltar, och efter att hon började frilansa lade hon mer tid på gatukonsten. Jessica Hallbäck tar ner SL-reklamens pappskyltar och skriver ett budskap med en karaktäristisk handstil och kanske ritar en bild. Sen monterar hon tillbaks reklamskylten med baksidan ut mot vagnen. Budskapen är genomgående feministiska, antirasistiska och samhällskritiska sentenser, som "Jag har inte mens, du är bara irriterande", "Män är rädda för att kvinnor ska skratta åt dem. Kvinnor är rädda att män ska döda dem" och "Utan Hermoine skulle Harry Potter dött i första boken".

År 2018 gav hon ut boken Girls just wanna have fun(damental rights).

6 juni, 2020 - 30 augusti, 2020

Kulturkossan

Stenegård, Järvsö

 

DELSBODRÄKT 2020

Under några år har Maria Norén arbetat med att utforska sin egen relation till Delsbodräkten. Oket som kvinnor ärvt? Är det ett ok? På hennes linne daterat 1868 - generation på generation har burit dräkten -

Det hon upptäckt under sin process är hur mycket andra stör sig på hur hon utforskar sin relation till dräkten. T.ex vad får man inte göra i en Delsbodräkt? Får man hångla, sopsortera, älska, skälla och ångra sig? 

 

Vi fotograferar alltså oss själva i miljöer och handlingar med Delsbodräkt, vi bär mask.  Vi gör  även en film om Delsbodräkten där vi också arbetar tillsammans med tre musiker.  Egentligen hittar vi bara på en historia om hur dräkten kom till. 

Vi är FEBER: Maria Norén Kerstin Skjaervold 

4 juli, 2020 - 31 juli, 2020

kulturkossan 

Stenegård, Järvsö

Av Ulrika Norée och Maria Norén 

 

HÅLLA IHOP. 

Vad händer när vi håller ihop? 

Vad händer när fotografi möter tråd? 

Symbios med varandra? 

Får vi vara beroende av varandra? 

Tala in, tala ut, reda ut, knut, vägar som korsas, korsstygn, sy ihop varandra. 

 

Vårt svar blev 8 bonader. 

Vi vill lappa och laga världen. 

Vi vill lappa och laga relationer. 

Vi vill lappa och laga oss. 

4 juli, 2020 - 31 juli, 2020

Kulturkossan 

Stenegård Järvsö 

Utställning har sin utgångspunkt från ett tidigare verk "I´d rather be a pussy than a dick".

 

Samtidigt som Franzén började planera sin utställning så publicerade medieprofilen Cissi Wallin en text med överskriften "Och så var det detta med manliga feminister" på sitt Instagramkonto där hon (underförstått) gick till angrepp mot en av grundarna till Huskurage, Peter Rung.

 

"Det råder en masspsykos = manlig sort som kommer från ingenstans, utan någon utbildning inom ämnet eller särskild sakkunskap kan skriva en text om vikten av att inte kolla på porr, eller den djupa analysen "lyssna på kvinnor som berättar" (underförstått: men lyssna gärna på mig först) och folk TILLBER HONOM som om Jesus själv stigit ner från himlen. Han blir inbjuden till morgonsoffor och Malou Efter 10 och får sitta och prata om hur det känns att vara man och feminist. Han får tusentals likes på bilder på sina färgglatt målade naglar och snodda citat från kvinnliga feministikoner. Han blir okritiskt hyllad som en viktig och nödvändig manlig röst i kampen mot patriarkalt förtryck." Citat från Cissi Wallin 2020-01-12

 

Enligt mig så blir problematiken med ett sådant uttalande från en person som Cissi Wallin, som har stor påverkan, är att de som inte håller med om att feminismen är viktig nu kan slå sig på bröstet och tolka detta som att hennes utspel handlar om "manshat" och "skönt nu slipper vi engagera oss". Jag tolkar det som att motverka hennes kamp, som också är Peters, som också är viktigt för mig trots att jag per definition kallas för man. 

 

Men jag undrar, om vi inte kan förstå och prata om andras orättvisor hur ska vi någonsin kunna bli bättre?

5 juli, 2020 - 15 augusti, 2020

Kulturkossan 

Stenegård Järvsö 

Blir nånting som vanligt i sommar? Jajjemen Kreativ Verkstad kommer vara som vanligt. Och dessutom fyller Kreativ Verkstad på Kulturkossan 10 år! Hurra. 

Vad finns det för Kreativa Verkstäder då? 

söndag 5 juli. Vågig budskapsväv. Alla åldrar.
Häng med på ett konstnärligt äventyr där du får dela din åsikt. Vad gillar du? Vad gillar du inte? Här får du fria händer att forma ditt eget budskap på ett långt vågigt staket som kommer smycka Stenegård i sommar. 

tisdag 7 juli. Smycken av skräp. Alla åldrar.
Förvandla skräp till juveler. Här får du designa dina egna smycken och bling bling. Vi återbrukar och använder olika smyckesdelar. 

torsdag 16 juli. Mim och Ballonger. Från 7-12
Hur kan en ballong stå still i luften eller dra dig åt alla håll? Hur tung är en ballong? Det är ju bara luft. Eller? Vi går in i teaterillusionernas värld och utforskar mimens alla möjligheter.

lördag 18 juli. Smycka din vägg. Alla åldrar
Välkommen till vår Kreativa Verkstad där vi idag kommer skapa väggbonader av all de slag. Vi knyter, klipper, sågar, målar och väggen får ett smycke som kan vara stort eller litet. Väggbonaden kommer så klart få följa med dig hem.

onsdag 22 juli. Mobilfoto- former och strukturer. 10-14
Ta med din mobil och utforska dess kamera. Fota högt och lågt på Stenegård. Vi testar och diskuterar olika tekniker som filter, vinklar, texturer och liv i parken. 

tisdag 28 juli. Bygg läskiga masker. Alla åldrar.
Är du rädd för spindlar, mörker eller världens undergång? Hur känns det att bli just den/det du är rädd för? Tillsammans skapar vi de farligaste teater- maskerna vi kan tänka oss och provar sedan på att gestalta dem. Kanske lyckas vi skrämma bort vår egen rädsla... 

onsdag 5 augusti. Flaggan i topp, skapa din egen budskapsflagga. Alla åldrar. 
Kom till Senegård och skapa din egen flagga som kan blåsa i sommarvinden. Vi använder oss av vad naturen har att erbjuda samt textilier och färg med mera. Oömma kläder kan vara bra att ha på sig.

lördag 15 augusti. Skapa med kroppen. Alla åldrar.
Kom och slå volter, dansa och spela teater! Genom teater och rörelse gestaltar vi viktiga teman. Är det miljön, födelsedagen, skolgården eller fred på jorden återstår att se. 

Alla tillfällen är klockan 13-15 med samling utomhus utanför Världsarvscentrum på Stenegård. Vi tar max 10 barn per grupp och denna gång kommer vi bara vara utomhus. Vid ösregn är vi inne på logen där vi har gott om plats.
Anmälan sker till Världsarvscentrum på 0651-34 00 21 eller stenegard [at] ljusdal [dot] se. Tänk på att avboka om ni inte kan komma då vi oftast har en kölista på barn och ungdomar som vill komma. 

Ha en fin sommar och skapa mycket!
#estradljusdal #kulturkossan #stenegård 

1 augusti, 2020 - 30 augusti, 2020

Kulturkossan

Stenegård Järvsö 

Fragment ur – Mitt hjärta slår hårdare än du

 

En interaktiv installationsutställning där konstverk stundtals väcks till liv genom teater och performance. I detta rum får du själv leta dig in i bortglömda vrår och söka dolda sanningar bakom en till synes städad yta. 

 

Nyårsnatten 2016/2017 avslutades som för så många andra på södersjukhuset. Där avslutades även min relation till dig. Men hur hamnade jag där, vad tog mig därifrån, vad är egentligen kärlek och hur gör man skillnad på en romantiserad idealistisk dröm och en begränsad och förtryckt verklighet? 

 

”Jag är en romantiker, kan göra allt till en hollywoodkomedi. Fuck you din jävla hora. Höjer musiken, böjer mig fram och kysser dig igen.”