Jessica Hallbäck

6 juni, 2020 - 3 juli, 2020

Kulturkossan

Stenegård, Järvsö 

Jessica Hallbäck är en svensk skribent och gatukonstnär. Hon blev ett namn inom gatukonsten med serien Angry Animals under första halvan av 2010-talet och valde tidigt att inte göra sina verk under pseudonym eller att vara anonym trots att gatukonst kan vara olaglig.

Serien Angry Animals bestod av grafiska bilder på söta djur som karaktärer ur My Little Pony eller katter, ofta beväpnade och med samhällskritiska textrader som "ACAB", "No borders, no nations, just people".

Våren 2017 slutade hon sitt arbete som innehållsredigerare för att bli frilans som skribent och copywriter. Hon hade då börjat med adbusting på Stockholms tunnelbana, det vill säga att göra om tunnelbanans reklamskyltar, och efter att hon började frilansa lade hon mer tid på gatukonsten. Jessica Hallbäck tar ner SL-reklamens pappskyltar och skriver ett budskap med en karaktäristisk handstil och kanske ritar en bild. Sen monterar hon tillbaks reklamskylten med baksidan ut mot vagnen. Budskapen är genomgående feministiska, antirasistiska och samhällskritiska sentenser, som "Jag har inte mens, du är bara irriterande", "Män är rädda för att kvinnor ska skratta åt dem. Kvinnor är rädda att män ska döda dem" och "Utan Hermoine skulle Harry Potter dött i första boken".

År 2018 gav hon ut boken Girls just wanna have fun(damental rights).